SINGELINGEN

 

 

 

Voor haar eerste solotentoonstelling koos Lvd (1971, Torhout) de titel ‘Singelingen’. Dit neologisme met muzikale inslag is geinspireerd door de presentatie van Jef Lambrecht Bureaunautica. In een van de teksten die in  de voorbije presentatie in [by’ro] getoond werd, bedacht JL het woord Singeling, mogelijks verwijzend naar de Dada poezie van de Antwerpse dichter Paul Van Ostayen. Met zijn herhalingen (ingen) en zijn speelse klanken ( ing... ing) en het begrip singel ( dat wijst op een omcirkelende beweging) is het ook een perfecte metafoor voor Lvd’s oeuvre. Het geruite patroon van vorige werken; dat wegens zijn wetenschappelijke waarde als oudste geometrisch model werd gehanteerd, niet omwille van zijn huiselijkheid of decoratieve waarde, is geleidelijk naar de achtergrond verdwenen. De zoektocht naar de ideale structuur blijft.
In haar tekeningen  collages, schilderijen (op papier) en objecten ordent en structureert Lvdd aan de hand van vlakken en verzamelingen haar eigen beeldende wereld .Iets wat ze zelf omschrijft als  wiskunde. De doos, hier archetype van in elkaar klappende vlakken die een 3 dimensioneel beeld creeeren, wordt door haar opnieuw in zijn onplooide staat teruggebracht, ahw ontvouwt en van zijn vorm losgekoppeld en in verschillende constellaties, formaten en materialen uitgewerkt en in de ruimte op gehangen. “Door de functionaliteit weg te nemen van een object keer je terug naar mogelijkheden die de materie waaruit het is gemaakt in zich kan dragen. “dixit de kunstenaar.
Lvdd verwijst hier naar dark matter waarin volgens theoretische fysici 69% van het heelal bestaat uit donkere energie, 26% uit donkere materie en slechts 5% uit atomen. Die 5% vormen de zichtbare wereld. Ze vergelijkt haar eigen beeldende zoektocht met die van de fysici. “Ik zoek, net als zij, naar het tastbaar maken van wat we niet zien, de ideale structuur, de perfecte verzameling in een wereld die een simulatie kan zijn en daardoor in de kern misschien zelf niet tastbaar is.”

Philippe Braem voor By'ro & KABK Oudenaarde, november 2018

 

  • Pinterest
  • Instagram

© 2019 | all rights reserved |

              Leen Vandierendonck

              Visual Artist